5 otázek pro Alexandru Jiříčkovou | Kakusei

5 otázek pro Alexandru Jiříčkovou

Městská témata a jiné zdroje inspirace

Řekněte nám prosím něco o vás a vaší tvorbě.

Vystudovala jsem klasickou malířskou techniku u pana profesora Berana na pražské AVU. Na obrazech mám ráda příběhy, i když třeba
jen jednoduché, někdy stačí i zajímavá nálada. Maluji převážně realistickou technikou, ale zajímám se samozřejmě i o jiné směry.

Kde čerpáte inspiraci a která témata vás oslovují?

Jsem rodilá Pražačka, mám ráda městská témata. Holuby, fontány, mosty, déšť, žižkovský vysílač, louže, náplavku s turisty, masopustní průvod. Několikrát jsem navštívila Benátky, které mne okouzlily a staly se pro mne také zdrojem inspirace.

Která část tvůrčího procesu vám přináší nejvíce radosti?

Ráda obrazy vymýšlím a vybírám náměty, představuji si, jak budou vypadat hotové, takové denní snění. Někdy mě pak výsledné obrazy zklamou, jindy předčí očekávání.

Kde tvoříte? Jaký má toto místo vliv na vaši tvorbu?

Po narození syna jsem omezila malbu olejem a maluji hlavně akvarely. Olejomalbě se věnuji už jen občas, ale zato s větší intenzitou. Tvořím klasickou malířskou technikou, kterou nás učil prof. Beran – imprimituru, podmalbu, lazury. Snažím se o co největší plastičnost.

Maluji doma. Nikdy jsem neměla klasický ateliér mimo domov, mám ráda volnost a možnost malovat, kdy mě napadne, aniž bych ztrácela čas dopravou. Ráda si před spaním prohlížím svoji práci, co jsem udělala přes den, a přemýšlím o ní.

Akvarel nevyžaduje tolik času a prostoru, ale je to obtížná technika; zatím se stále učím, tak je to zábavné, žádná rutina.

Jaké je vaše životní motto?

Není rozumné zahodit dobrou věc jenom proto, že trh pro ni ještě není zralý. (Mark Twain)


Piknik u cesty (olej)


Postup... 


Konec představení (akvarel)


Postup...


Vetřelec (akvarel)


Čekání na jaro (akvarel)


Jablka (akvarel)


Zima přichází (akvarel)


Letící holub II (olej)


Trosečnice (akvarel)

Děkujeme za rozhovor! 
Prohlédněte si i další práce Alexandry Jiříčkové