Umprum Attack! | Kakusei

Umprum Attack!

Co nového se děje na Umprum? Kdo nás bude atakovat? A co vy na to?

Ve Veletržním paláci je až do 13.března k vidění výstava studentských prací vzniklých v minulém školním roce. Výstava je jednou z akcí ke 130.výročí založení školy.

My jsme se vypravili na komentovanou prohlídku v neděli 7.února, kdy se zároveň slavilo 220 let od založení NG Praha. A musíme říct: byla to pořádná show! Celou výstavou provázel Petr Krejzek, vedoucí ateliéru Grafický design a vizuální komunikace. Své také řekli kurátoři Pavla Pauknerová, Lukáš Fišárek a jednotliví autoři.

Na výstavě jsou k vidění práce všech ateliérů školy a slovo Attack v názvu jasně říká, že ve výběru kurátoři hledali vyhraněné a kontroverzní práce. Vtipným doplnkěm ke studentským pracem jsou texty s kritickými názory na UMPRUM a do toho si ještě můžeme přečíst panely s názory slavných absolventů na situaci a styl výuky na škole. Výstava tím navozuje zajímavý dialog a je na návštěvníkovi, jaký výsledný obrázek si z ní domů odnese.

Co nás na výstavě nejvíce nadchlo?

Projekt Jany Štefkové “Popel hlíně, Hlína popelu” jsou urny pro domácí mazlíčky, kde jejich popel není uvnitř, ale je přímo v povrchové úpravě glazury. Krásná kontroverze.

Pavel Výtisk a jeho vázy Ostrava! jsou krásně surové, přesně vyjadřují rázovitost města s vysokými pecemi v centru města.

Generativní socha od Daniela Krejčího funguje tak, že člověk stiskně 2 kovové desky, ze kterých je potom na základě elektrického odporu v těle vygenerována originální socha, kterou je možno vytisknout na 3D tiskárně.

Celá koncepce i jednotlivé exponáty stojí bezpochyby za vidění. Šanci na další komentovanou prohlídku s autory a kurátory máte v poslední den výstavy 13. března od 14:30, tak nezapomeňte!

A abychom nezapomněli my, koupili jsme si také obsáhlý a perfektně zpracovaný katalog za bratru krásných 50kč.

Více o výstavě se dočtete na webu Umprum.