Kolik opravdu stojí vaše tričko? | Kakusei

Kolik opravdu stojí vaše tričko?

Podívali jsme se, jaká je skutečná cena importovaného trika.

Také máte rádi skvělé ceny v módních řetězcích?

A přemýšleli jste už, jak je možné, že můžete koupit zboží dovážené přes půl světa za tak výhodné ceny? Podívali jsme se na zoubek naceňování zboží v nadnárodních firmách. Většina zboží se tam vyrábí v nelidských podmínkách v Jižní Asii, například v Bangladéši. V takové továrně byste se opravdu ocitnout nechtěli. Pamatujete si ještě na kolaps budovy a smrt více než 700 lidí v jedné z takových továren?

Podle studie konzultační firmy O’Rourke Group Partners je cena trika prodávaného ve vyspělé Evropě a Americe za zhruba 350 Kč zákazníkovi pro prodejce zhruba 135 Kč. Aby bylo dosaženo tak nízké ceny, pracovník na lince dostane za každé vyrobené triko "krásné" 3,20 Kč, tedy méně než 2% velkoobchodní ceny. Zbytek jde na materiál, clo, daně, přepravu.

Příště až si budete kupovat krásné levné oblečení s bezduchými motivy u nadnárodních korporací, tak se prosím zamyslete aspoň nad tím, jaká je asi reálná cena vašeho vysněného kousku.

Nebo se také můžete mrknout, co nabízejí výrobci ve vašem okolí u nás na Kakusei.

Kakusei podporuje lokální autory, vyrábějící svou tvorbu s láskou. Momentálně máme nulové marže a nikdy v budoucnu nebudeme mít ani zdaleka 100% marže. Záleží nám hlvně na tom, jaký mají produkty příběh.

Jaká je asi reálná cena zboží nabízená v nadnárodních řetězcích?