Empico | Kakusei

Empico

Silné šperky s výrazem

Dominantou šperků Empico jsou akrylové kameny, které prostým šatům dodají ten správný šmrnc. Hodí se ke každodennímu nošení, na společenské příležitosti, ale také družičkám i nevěstám na svatby. Přestože měly pilotní vzorky od dokonalosti daleko, dnes Empico nabízí ženám šperky, které posouvají jejich všední či slavnostní oblečení o stupeň výš.

Začátky nebyly zrovna růžové, jak může potvrdit každý, kdo se pokoušel o něco podobného. „Můj první náhrdelník moc slávy nesklidil, ale měla jsem ho ráda. Měl spoustu chyb, přesto z něj vyzařovalo něco jiného, co ostatní doplňky postrádaly. A to se mi líbilo.“, řekla autorka bižuterie Michaela Čepičková. „Chtěla jsem se zdokonalovat v něčem, co mě bude zároveň naplňovat. Potřebovala jsem něco nového, víc osobitějšího. Proto vzniklo pestré Empico, které mě strašně baví.“, popisuje Michaela. Každý Empico náhrdelník ukrývá kus zapálené práce autorky, která tvorbu vnímá jako svoji zálibu a prostor k odreagování.

Dominantním prvkem jsou akrylové kameny, které jsou lepeny na jemný textil, nebo pěnový materiál. Aby se zabránilo nepříjemnostem spojené s nošením, zvolila autorka příjemné a měkké materiály. Barevnost náhrdelníků je rozmanitá, vybere si tak každá žena s každou individuální preferencí jejího šatníku. Všechny ženy mají alespoň jeden jednoduchý kousek oblečení. Ať je to košile, top, nebo šaty. S takovým typem oblečení si výraznější náhrdelník dokáže lehce poradit, prolomí jeho strohost a dodá oblečení výraz. Šaty najednou dostanou nový rozměr, který nestál velké úsilí.

Výroba samotného náhrdelníku je spontánní, jak autorka přiznává: „Nad kompozicí kamenů moc dlouho nepřemýšlím, pasují na sebe okamžitě. Nejdříve skládání zkouším bez lepení. Když jsem nadšená, teprve pak lepím. Samotná výroba náhrdelníku je již poměrně časově náročná.“, popisuje autorka. „Vytvořím jeden speciální náhrdelník jen pro sebe a pak s ním dělám zátěžové pokusy.“

Autorka považuje za důležité, aby samotný materiál, který používá k výrobě svých produktů, byl v neustále kontrolovaném prostředí bez prachu a dalších nečistot. Každý kámen pečlivě očistí, uloží do sklenice a ponechá ve stálé teplotě. „Tvorba každého náhrdelníku mi zabere pár hodin práce. Náčrt, stříhání, samotné lepení a montáž komponentů. Je to titěrná práce.“, vysvětluje autorka a dodává: „Tím to ale nekončí, lepidlo ještě schne 24 hodin pod těžkými knihami, abych měla jistotu, že kameny drží jako přibité. Výběr lepidla a jeho síla je pro mě velice důležitá, nesmí se stát, že ta nádhera po pár dnech odpadne.“, říká Michaela a prozrazuje, že nad výběrem správného lepidla strávila nejvíce času. „Zkusila jsem alespoň deset značek známých a doporučovaných lepidel pro práci s krystaly. Bohužel jsem s žádným nebyla spokojená. Některá lepidla kameny leptá, další zase nejsou dostatečně pružná, takže nakonec náhrdelník nevydržel zátěžový test. Konečně jsem vybrala velice spolehlivé lepidlo, které jsem navíc nemusela objednávat ze zahraničí. Jedná se o kvalitní lepidlo používané ve sklářském průmyslu.“, říká s úsměvem autorka.

V blízké době značka nabídne limitovanou edici, která bude složená z 20 vymazlených náhrdelníků jednoho originálního designu. Tím se naprosto eliminuje pravděpodobnost, že potkáte slečnu se stejnou ozdobou. Každý šperk dostane malou „občanku“, která prozradí sériové číslo konkrétního originálu a další zajímavé informace. Jakmile najdou všechny náhrdelníky ze série svého nositele, vymyslí autorka zase novou a odlišnou edici, která si počká na dalších 20 nositelek.

Empico jde stále dopředu a pomalu si maluje další kroky budoucnosti. „Chystám také kolekci, která se mírně odpíchne od výrazných kamenů, a zamířím do elegantnějších vod. Bude to magické, tak se těšte společně se mnou!“, prozradila autorka.