Upcycling - 5 tipů na výběr společensky… | Kakusei

Upcycling - 5 tipů na výběr společensky odpovědných výrobců

Sustainability a Upcycling pro vás nejsou sprostá slova? Pak si přečtěte následující rady na nákup!

Lidé, pro něž je důležitý také původ zboží a použité materiály a nejen cena a vzhled, mívají těžší volbu než zbytek populace.

Nabídka potravin je už naštěstí celkem pokrytá obchody s místním zbožím, potravinami bez obalu a farmářskými trhy. Když ale přijde řada na nákup oblečení nebo vybavení domácnosti, nastává problém. Nejjednodušší volba je nakupovat v second handech, nebo na bleších trzích, ale to není volba pro každého. Přece jen nosíme a v domácnosti používáme rádi také nové věci.

Na Kakusei se snažíme nabídnout alternativu. Pokud vás zajímá, proč se nám nelíbí masově importované zboží nadnárodních značek, přečtěte si například náš článek o reálné ceně trička. Pro lepší orientaci při rozhodování jsme pro vás připravili výběr pěti autorů vystavujících na Kakusei, mezi nimiž si můžete vybrat z domácích a s láskou vyrobených novinek.

Chtěli byste mrknout na upcycling v praxi? Přijďte na párty spřáteleného sdružení Second Round ve čtvrtek 5.5. do Radlické Kulturní sportovny v Praze, kde se to bude pojmy jako upcycling a sustainability jenom hemžit. Z tvůrců, kteří vystavují na Kakusei, se můžete těšit na zboží pěti vybraných značek:

1. Bytové doplňky a nábytek MO.KA

Studio MO.KA z Roudnice od Hradce Králové je naše oblíbené. V jejich sortimentu naleznete především dekorace, bytové doplňky a nábytek. Vychází z konceptu opětovného využití materiálů. Styl je částečně inspirovaný romantikou venkova, industriálem a skandinávskou kulturou. Více o MO.KA si můžete přečíst v rozhovoru, nebo rovnou koukněte na jejich nabídku zboží.

2. Design upcycling v podání Respiro

Značka Respiro, založená roku 2002 sídlí, stejně jako Kakusei, v Ostravě, městě uhlí, oceli, komínů a temných zákoutí. Jejich vášní je upcycling a jejich produkty vítězí v zahraničních soutěžích. Vymýšlejí způsoby, jak využít věci, které už dříve posloužily jiným účelům. Ze starých cyklistických duší vytvářejí tašky, z gramofonových desek hodiny a z lahví servírovací prkýnka. Materiálů a výrobků je mnohem více - hasičské hadice, nebo autoplachty… Mrkněte se jaké vychytávky můžete u nás od Respiro koupit.

3. MAVEMI a jejich zábavné kuchyňské potřeby

MAVEMI se starají o to, aby čas strávený v kuchyni byl zábavou. Pro výrobu využívají 3D tiskárnu a laser pro gravírování. Záleží jim na použitých materiálech a pro výrobu využívají plastu PLA, který se vyrábí z nezávadného a obnovitelného kukuřičného škrobu. Dalším produktem jsou gravírované válečky, které vyrábí z moravského buku. Vneste do své kuchyně více zábavy s MAVEMI!

4. Minimalistické kabelky z nevyužitého materiálu TEABAG

Pavla Zimmermannová a její label TEABAG uplatňuje u své tvorby materiály, které zbývají v čalounických dílnách a běžně se likvidují jako nevyužitelný odpad. Kolekci spojuje jednotný minimalistický design inspirovaný balením čajů. Všechny tašky vznikají přímo v dílně návrhářky a díky omezenému množství a rozmanitosti použitých materiálů většinou vždy jen v jednom provedení s individuálním přístupem ke každému kusu. 

5. Vlněné ručně vyšívané koberce PASTVA od Durch Duo

Durch duo tvoří dvě designérky Dana Elsterová a Anežka Podzemská a zaměřují se převážně na textilní doplňky do interiéru. Nejnovější práce studia Durch je kolekce ručně vyšívaných vlněných koberců PASTVA, vzniklé ve spolupráci s Tkalcovnou Strmilov a jsou utkané ze 100% české ovčí vlny. A jejich vzory jsou prostě boží!

Tak nezapomeňte a pro jistotu si poznamenejte třeba za uši, že ve čtvrtek 5.5. se uvidíme na Radlické Kulturní sportovně!